Kako ženska preživi prve mesece podjetništva

Kot je pokazala raziskava med slovenskimi podjetnicam, nas v samostojne vode vleče najprej želja po neodvisnosti, želja po fleksibilnosti in samostojnem uravnavanju delovnega časa ter želja po uresničitvi lastne ideje. Pokazalo se je tudi, da se za podjetništvo odločamo po določenem času dela drugje.  To pa pomeni, da bo sprememba naše karierne poti lahko velika, morda malce boleča, lahko tudi nepredvidena. Prej ko bomo sprejele tudi podjetniški način razmišljanja, bolje bo za nas.

Danes lahko podjetje ustanovimo v enem dnevu.  Kaj pa potem? Kaj se bo zgodilo, ko petega v mesecu ne bo več na računu vsote, katere smo navajene? Kakšno bo organizacija dela, če se odločim, da bom nekaj časa delala od doma? Kakšna bo reakcija moža in otrok? Bom kot podjetnica imela več ali manj časa? Kako bom presegala trenutke dvoma? Kako se bom spopadala z izgubo stranke, z zmanjševanjem vsote na bančnem računu, ki spremlja skoraj vsakega začetnika? To so vprašanja, ki nas begajo, nanje pa nam svetovalci ne morejo odgovoriti. Ni preprostega testa, na katerem bi lahko preverili, ali vam bo uspelo. Menim tudi, da nihče ne more soditi ali sem »iz pravega testa«. Vsaka posameznica se bo po svoje soočala s stiskami in ovirami, s spremenjenim življenjskim slogom. Zgodbe in izkušnje tistih, ki so že prehodile to pot, pa nam lahko pomagajo.  V njih dobimo potrditev, da nismo same in edine, pomagajo nam, da v prvem letu ne obupamo, saj nam zgledi kažejo, da lahko uspemo.

Najprej pa moramo postaviti definicijo uspeha. Nikakor ni nujno, da je uspešna le tista podjetnica, ki vodi rastoče podjetje. Uspeh je tudi to, da smo uresničile svoje sanje in delamo tisto, kar smo želele. Uspeh je to, da lahko same razporejamo svoj čas. Uspeh je, da končno lahko po svoje usklajujemo čas za družino in delo.  Vendar pa je res tudi to, da bo katerakoli vrsta uspeha prišla šele po prvem obdobju, ki je vse prej kot mirno in lagodno.

Odločitev je padla. Vaša želja po udejanjanju lastne ideje je tako močna, da greste »na svoje«. Dovolj vam je osem do deset urnega togega delavnika. Ne morete napredovati, radi bi dosegli nekaj več. Radi bi po svoje oblikovali svoj delavnik, da boste lažje usklajevali družinsko in poslovno življenje. Odločili ste se torej, da boste ustanovili svoje podjetje. Premislili ste, kaj boste delali, postavili ste svoj poslovni model. Naredili korake, ki vas bodo pripeljali čim bliže vašemu cilju in vašim strankam. Odločili ste se za obliko podjetja, najverjetneje za s.p. ali d.o.o. Poiskali ste ustrezen računovodski servis. In zdaj začenjate. Če se niste odločili za popoldanski s.p. ali za nekajmesečno delo na črno, začenjate najbrž čisto na novo. Pa četudi ste pred tem že delali kot »popoldanci«, je občutek zdaj drugačen. Popolnoma vse je odvisno od vas.

Tudi meni so vsi ti občutki znani, kajti tudi sama sem se po dvajsetih letih dela v različnih podjetjih in ustanovah odločila postati podjetnica. Izkušnje podjetnic in podjetnikov, ki sem jih spoznavala v vseh teh letih, so mi sicer nakazovale, v kaj se podajam. A nekaj prebrati, slišati, se pogovarjati je eno, vse to občutiti pa drugo. Vedeti, da se je podobno dogajalo tudi ostalim, pa je koristno, da ne obupamo.

Prej smo bile zaposlene, okrog nas je bilo vsaj nekaj sodelavcev, delovale smo v določeni strukturi. Zdaj pa smo kar naenkrat same. Ni več kave s sodelavci, ni več odmora za kosilo, ni nikogar, ki bo nabavil toner za računalnik (no, lahko prosimo moža, da nam pomaga), ni rutine, določenih rokov, standardov. Spremenile smo se iz zaposlenke v podjetnico. Četudi smo bile prej na vodilnem položaju, smo zdaj postavljene pred drugačne izzive. Čas je, da sprejmemo podjetniško mentaliteto. Nič več izgovorov na šefe in sodelavce, zdaj smo za vse odgovorne popolnoma same.   Resnica na začetku je ena sama, nismo še svobodne, naše delo nas kontrolira in priganja. Smo fleksibilne in samostojne, a delo čaka. Naše novo podjetje je kot dojenček, na voljo mu moramo biti cel dan, vse dni v letu.

V priročniku z naslovom »Nega podjetnice in njenega novega podjetja« bi torej pisali o naslednji poglavjih.

POSKRBITE ZA FINANCE V PRVIH TREH MESECIH

Računajte na to, da v svojem novem podjetju ne boste generirale prihodkov vsaj prve tri mesece. Vzemite si 100 pripravljalni dni, za katere si naredite predčasno zalogo obratnih sredstev. Morda je to vaša tromesečna odpravnina. Lahko že pred zagonom podjetja varčujete za ta čas. Morda se lahko zanesete na dohodek vašega partnerja. Podjetnicam z družino je zaposlitev partnerja zelo pomembna prav zaradi tveganja v prvih mesecih. Če torej razmišljate o svojem novem začetku, nikar ne pozabite na življenjske stroške v tem času.

BODITE PREDANE IN STRASTNE

Delajte, kar imate rade in v kar verjamete. Če boste verjele vase in v svoj posel, boste izžarevale to svojo strast. Kar naenkrat boste videle, da vam podjetje vse to vrača, predvsem pa bodo to vašo strast začutili vsi, ki vam stojijo ob strani, vaše bodoče stranke in sodelavci. Strast poganja uspešne začetnike in če je zmanjka, vam bo zmanjkalo vzgona. Ko pa tega ni več, ko se kolo ustavi, ga je težje ponovno zagnati. Zato ne pozabite na gorivo, ki vam bo pomagalo preseči, obiti, premagati ovire, ki se lahko postavijo na vaši poti. Vaše srce zdaj bije tudi za vaše podjetje. Odločile ste se še za enega otroka in če imate družino, je dobro, da se tega zavedajo tudi vaši otroci in partner. Podjetnice  v veliki meri sicer trdijo, da bi se še enkrat odločile enako, pa čeprav jih partner na začetku ne bi podpiral. Tudi tiste, katerih družina je bila na začetku skeptična do podjetništva, so svoje bližnje v prvem letu svoje predanosti poslu prepričale in dobile njihovo podporo.

PREMAGAJTE STRAH IN BODITE POGUMNE

Ne dovolite, da vam strah prepreči slediti svojim sanjam. Pogum in strah hodita z roko v roki. Seveda vas bodo na začetku begala mnoga vprašanja. Kako bom preživela? Kaj če ne dobim dovolj kupcev? Kaj pa, če zbolim? Me bodo domači res podpirali? Naj podpišem to pogodbo? Dokler imate vizijo in strast, se pogumno soočite s temi vprašanji premagajte svoj strah. Vedite, da niste ne edine in ne prve, ki greste po taki poti. Mnoge so jo že prehodile in premagala začetniške ovire.

Zavedajte se, da vstopate na vlakec smrti, kjer bodo vzponi res visoki, padci pa nizki. Predvidite nekatere dogodke, pripravite se nanje, potem pa odločno stopajte po svoji poti.

BODITE PRIPRAVLJENE INVESTIRATI OGROMNO ČASA

Dobro je, da delate, kar imate rade, kajti v prvi fazi boste temu delu posvetile 24 ur na dan. Če ste se za podjetništvo odločile zaradi fleksibilnosti in v želji, da bi imele več časa, se zavedajte, da vsaj v prvi fazi temu ne bo tako. Delale boste tudi šestnajst ur na dan, tudi v spanju boste premišljale o svojem novem poslu. Pokonci vas bo držala misel, da zdaj delate zase! Ko vam bo posel stekel, bo tudi ta napetost minila. Takrat se boste lahko drugače organizirale, le zdržati je treba. Podjetništvo je kreativnost, usklajenost, sreča, izpolnjenost  in finančna neodvisnost. Vse to boste dosegle po določenem času.

USKLAJEVANJE DELA IN DRUŽINE

Mnoge se odločijo za podjetništvo, ker želijo bolje usklajevati svoj delavnik z družinskim življenjem. Ne bodite razočarane, kajti na začetku podjetniške poti bo to usklajevanje še težje. Vedno pa se zavedajte, da ste zdaj samostojne in delate zase. Zato se splača potrpeti. Vaše misli bodo v prvem obdobju vedno prepletene s poslom. Težko bo izključiti misel na projekte, ki še čakajo. Nikar pa ne pozabite nase! V prvem obdobju je to skoraj nemogoče, časa zase ne boste imele prav nič več kot takrat, ko ste hodile v službo. Zavedajte pa se, da se morate po nekaj mesecih ustaviti in uskladiti, sicer lahko izgorite. Čas je zdaj vaše sredstvo, s katerim morate pametno razpolagati. Čas za družino, čas zase, čas za posel – med njimi bo vedno boj, pazite pa,  da ga porazdelite med vse te aktivnosti.

POSKRBITE ZA PODPORO

Podjetnice poročajo, da je čustvena podpora partnerja zanje zelo pomembna. Podjetnicam brez partnerja je najpomembnejša podpora staršev in družine. Prosite za pomoč pri določenih projektih, a že na začetku podjetniške poti pazite, da ne boste preveč zaposlili svojih sorodnikov in prijateljev, čeprav je njihova pomoč v prvih mesecih seveda zelo dobrodošla. Vedno pa poskušajte postaviti meje te pomoči. Zagotovite pa si dovolj veliko mero spodbude vseh vaših najbližjih. V najtežjih trenutkih bodo spodbudne besede družine najpomembnejše. Poiščite prijateljice, ki so podjetnice, ali morda celo podjetnice začetnice, in se z njimi srečujte na tedenskih sestankih, kjer se boste pogovorile o svojem napredku, dvomih in težavah. Morda bodo ta srečanja pomenila začetek poslovnega sodelovanja ali pa začetek rednih srečanj za spodbudo.

NAPIŠITE POSLOVNI NAČRT

Pripravite poslovni načrt. Ni nujno, da je to dokument, katerega se boste striktno držale. Naj bo to dinamično orodje, ki vam pomaga ocenjevati vašo podjetniško pot, sposobnosti in vire,  se pa spreminja skladno s spreminjanjem vaših ciljev.

Mateja Vadnjal

Podjetna.si
Scroll to Top