KATAPULTI IN ZASTOJI v surfanju in v podjetništvu

Prejšnji teden sem se na surfanju poškodovala. Ponovno. Windusrfing je šport, ki sem ga spoznala v mladih letih, potem pa sem se ga pred leti ponovno lotila skupaj z najstniškimi otroki.

Vsi trije ga zdaj obvladajo in ko jih gledaš, se ti zdi, da z desko po vodi drsijo popolnoma lahkotno. Kar je tudi res. Vendar je za tako glisiranje potrebno kar nekaj tehničnega znanja. Tega se niso naučili sami, postopma so ga dograjevali v šoli Quicksilver Windsurf School (windusrfer.si).  Pri meni je postopek bolj dolgotrajen. Ker sem imela v telesu spomin na stare surfarske čase, je bilo treba najprej odpraviti stare napake in se tehnike učiti od začetka. Seveda je bolelo: “Pa saj jaz to vendar znam!” 🙂 Bolelo je tudi zato, ker je bila moja telesna kondicija slabša kot od otrok, mlajših žensk, moških… No, prišla sem do točke, ko naj bi se tudi jaz približala “lahkotnemu” glisiranju. Tako je menila moja inštruktorica, ki me je želela malo poriniti iz cone udobja. Brez tega ne gre ne pri športu, ne drugje v življenju, to že vemo. Ubogala sem jo, čeprav se se bala in nisem poslušala notranjega glasu, naj se vendar s tisto kvadraturo jadra ne spravljam na vodo. Hotela sem več, hotela sem se dokazati, preseči mejo, pa čeprav v strahu. In zgodilo se je, kar se zgodi velikokrat, ko pridemo do točke preloma. Deska zdrsi, hitrost kar naenkrat naraste, občutek je fenomenalen, v možganih pa strah: “Kaj pa zdaj? Kaj če se zaletim? Kako se naj ustavim?” Čeprav vse odgovore poznaš, je strah v tistem trenutku močnejši. Bum! Katapult!

Tako je tudi v podjetništvu. Ko želimo napredovati, je dobro poiskati trenerja, svetovalca, coacha, šolo, kjer bomo dobili dodatna znanja in navodila, kako narediti korak naprej. Ko se učimo sami, padamo, se pobiramo, veter in valovi nas nosijo po morju, izgubljamo moč. Le nekaj pravih besed, navodil, popravkov je včasih potrebnih, pa naše poslovanje postane lahkotnejše. Ko se nam odprejo nove možnosti, se ustrašimo, zmrznemo…. in katapult! Spet se ustavimo, moramo se pozdraviti, sanirati poslovanje, da ponovno pridemo do točke, ko bo bomo zglisirali na novi stopnji.

Če čutiš, da na svoji poti tudi ti vse prevečkrat katapultiraš ali pa se zaustavljaš, ker se bojiš prehudega vetra v jadrih podjetništva, te vabim, da me pokličeš ali pa pišeš. Morda bom zate prav jaz tista mentorica ali inštruktorica, ki ti bo pomagala narediti korak naprej. Poskusiva.

Podjetna.si
Scroll to Top