Podjetnica v zrelih letih? Zakaj pa ne?

Tole je naša družbica, ki se je našla v čudoviti hiši na Tenerifih. En teden sem preživela v sestavi, ki je ne bi nikoli pričakovala. Šla sem na joga oddih, kjer naj bi do konca oblikovala program, ki vam bo predstavljen v kratkem. Ni še napisan. Niti ne znam odgovoriti, kaj vse sem počela ta teden. Vsi, ki smo živeli skupaj, smo ugotovili, da smo se resetirali, da so naše glave popolnoma prazne, in da smo – samo živeli. Samo živeti z mladimi ljudmi starosti mojih otrok, je bila posebna izkušnja. Mlade osebe, razmišljujoče, prijetne, ki še iščejo svoje poslanstvo. Zakaj dekle devetnajstih let ni doma in študira, ampak potuje z avtom in psom? Ker si to lahko privošči? Ker se išče? V bistvu ne vem, ker je nisem niti spraševala. Le sprejeti sem jo morala. Naj živi, kot želi, upam pa, da bo v prihodnjih letih res uresničila svoje želje in študirala, kar si želi. Prav zanima me, kakšno bo njeno življenje čez dest let. Pa črnolasa Čilenka, ki je izgorela v delu na otroški urgenci. Kot medicinska sestra v Čilu je imela spoštovan poklic, a ni zmogla več. Ker ima čudovit in tudi šolan glas, se je na pobudo prijateljev opogumila in si želi svoje potovanje po Evropi financirati s petjem na ulici. S svojim glasom in milino ji bo to uspelo. Bo  res prišla do Indije? Moj materinski instinkt jo pošilja nazaj domov. Moj »ciganski« duh pa jo občuduje in pravi, »pogumna si, najdi se, ostani zvesta sama sebi«. Verjetno bo svoje darove in znanje v bodoče uporabila, da si bo ustvarila izpolnjeno življenje.

Tudi mene je pred leti izgorelost popolnoma ustavila. Zato teh mladih ne obsojam in jim želim, da bi našli svoje poslanstvo. V teh letih sem spoznala ogromno žensk, ki stopajo v obdobje, ko se sprašujejo ravno. »Kaj je moje poslanstvo? Naj pustim vse skupaj in grem na svoje? Tako ne morem več.« Menjava kariere pri štiridesetih ali petdesetih se morda zdi nemogoča, a mnogi se zanjo odločijo.  Ni nujno, da se usmerimo v povsem novo dejavnost. Če se odločate, da bi stopili na samostojno pot, premislite najprej o naslednjih vprašanjih.

  • ZAKAJ bi rada šla na svoje?

  • Ali imam dovolj prihrankov, da lahko takoj pustim službo in začnem svoj posel »z nule«?

  • Imam dovolj energije, da začnem novo dejavnost kot hobi, kot popoldanski s.p. in službo pustim malo kasneje?

  • Ali imam otroke, ki bodo še nekaj časa nepreskrbljeni?

  • Kakšne stroške prinaša moj življenjski slog?

  • Katere so moje prednosti?

  • Kaj vse znam in zmorem?

  • Katerih veščin se moram še naučiti, katera znanja pridobiti?

Dejavnosti, katerih se lotite po štiridesetem ali petdesetem letu, je veliko. Nikar ne pozabite na primer na izzive programiranja, izdelovanja spletnih strani. Imate morda hobi, ki bi ga lahko spremenili v posel?

Moja strast je pomagati (bodočim)podjetnicam, ki čutijo, da tudi njih vleče naprej, a jih »nekaj« zadržuje. Imam lastne izkušnje in veliko znanja iz različnih področjih, zato moje delo ne poteka pri vseh enako. Prilagajam se vašim potrebam in željam. 

Pokličite ali pišite mi, mogoče sva prava kombinacija, ki vam bo pomagal napraviti nov korak. 

Podjetna.si
Scroll to Top